Tajemnice skrywane w żywności 

Rejestracja

Rejestracja zakończona

zarejestruj

Opis warsztatu

Serdecznie zapraszamy na warsztaty, przygotowane przez pracowników Zespołu Laboratoriów BRaIn, które zostały podzielone na 2 bloki tematyczne. 

  1. Czy cukier jest zdrowy? Ile cukru zawierają poszczególne produkty? 

Cukier to produkt, o którym napisano już bardzo wiele. Głównie kojarzymy go z zawartością w cukierniczce, ale nie zdajemy sobie często sprawy, że znajduje się on większości produktów żywnościowych stosowanych w codziennej diecie. Stosowany jest jako dodatek do produktów występujący pod różnymi nazwami. Konsumpcja cukru na świecie wciąż rośnie i wynikać mogą z tego problemy zdrowotne. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, czytając etykiety?  

W trakcie warsztatów zostanie poruszona tematyka zawartości cukru w różnych produktach spożywczych wraz praktycznymi ćwiczeniami, obejmującymi oznaczenie poziomu glukozy i wykonanie krzywej wzorcowej. 

  1. Zastosowanie mikroskopii w badaniach naukowych 

Mikroskop w ujęciu ogólnym, to urządzenie, które służy do obserwacji bardzo małych obiektów, zwykle niewidocznych dla nas gołym okiem. Wyróżniamy m.in. mikroskopy świetlne, elektronowe, czy też fluorescencyjne.  

Te ostatnie stały się ważnym narzędziem w biologii, stanowiąc podstawę do rozwoju bardziej zaawansowanych technik mikroskopii w tym, mikroskopii konfokalnej, która daje nam możliwość uzyskania wysokiej jakości obrazów oraz rekonstrukcji obrazów w 3D.  

Do czego używamy ich w naszym laboratorium? W trakcie warsztatów uczestnicy uzyskają odpowiedź na to pytanie oraz nabędą umiejętności korzystania z mikroskopu świetlnego, a także będą mieli możliwość wybarwienia mitochondriów komórek oraz oglądania preparatów na mikroskopie konfokalnym. 

Miejsce

Zespół Laboratoriów BRaIN, ul. Czechosłowacka 4 
11.30-14.00